Rakentamisen hiilijalanjälki esillä meremme tähden

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä (WWF www-sivut). Itämeren suojelun yksi tavoitteista on turvata sen ekosysteemi, jolle ilmastonmuutos on suuri uhka. Lämpenevä vesi vaikuttaa niin alueen lintulajeihin kuin pienimpiinkin eliöihin. (Ilmasto-opas www-sivut.) Tämän vuoksi kaikki teot, jotka ehkäisevät ilmaston lämpenemistä ovat tärkeitä Itämeren suojelussa. Eurooppa-päivänä 9.5.2019 järjestettiin SAMKin Merimäen kampuksella Raumalla Itämeritapahtuma Meremme tähden–Eloa ja elinkeinoa.

Hiiliajalanjälki kiinnosti lapsia

Lapset kiersivät ryhmissä tapahtuman esittelypisteillä ja kävivät tutustumassa myös rakentamisen hiilijalanjälkeen. Oli hienoa huomata, miten kiinnostuneita lapset olivat, vaikka pienimmille hiilijalanjälki käsitteenä olikin vieraampi. Lapset juttelivat innoissaan omista kokemuksistaan ja heiltä kuultiin useita, hienoja oivalluksia. Yksi pojista pohti, että vaikka puu on rakennusmateriaalina hyvä, saastuttaa moottorisaha kuitenkin, kun metsässä puut kaadetaan. Yksi tytöistä taas kertoi, miten heillä on vanha puutalo maalattu punamullalla. Pisteellämme oli lapsia varten esillä tyypillisimpiä rakennusmateriaaleja, joita lapset saivat tutkailla ja arvuutella, minkälainen vaikutus materiaalilla voisi olla rakennuksen hiilijalanjälkeen.

Vähä0-hankkeen esittelypiste kiinnosti lapsia Meremme tähden–tapahtumassa.

Olimme tapahtumassa kertomassa rakentamisen ympäristövaikutuksista. Aamupäivällä tapahtumassa vieraili 4.–6. luokkalaisia lapsia. Koululaisia oli saapunut paikalle ympäri Satakuntaa ja muutamia ryhmiä oli saapunut Raisiosta asti. Iltapäivällä esittelypisteet olivat avoinna kaikelle yleisölle ja kävijöitä riittikin mukavasti.

Eurooppa-päivä (9. toukokuuta) on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on Ranskan ulkoministeri Robert Schumanin julistuksen vuosipäivä. Julistuksessa hän ehdotti Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka poistaisi sodan uhan Euroopan kansakuntien väliltä. (Euroopan unioni www-sivut.)

Teksti ja kuvat: Sanna Lindgren

Lähteet:

Euroopan unioni www-sivut- 2019. Eurooppa-päivä 2019. Viitattu 14.5.2019. https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_fi

Ilmasto-opas www-sivut. 2014. Itämeren erityispiirteet saattavat kadota ilmaston muuttuessa. Viitattu 14.5.2019. https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/vaikutukset/-/artikkeli/9f658194-8627-4ca9-b2e8-ed339bb4c1b9/itameren-erityispiirteet-saattavat-kadota-ilmaston-muuttuessa.html

WWF www-sivut. 2019. Itämeri. Viitattu 14.5.2019. https://wwf.fi/alueet/itameri/

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *